εκδόσεις μονοπάτι

ο δρόμος του καλού βιβλίου

ΚυκλοφορίεςΓεννήθηκα 17 Νοέμβρη

Αυτή η πολιτική αυτοβιογραφία είναι ένα σημαντικό και διαφωτιστικό βιβλίο. Πειστήκαμε γρήγορα ότι αυτό το ντοκουμέντο πρέπει να διαδοθεί και πέρα από την Ελλάδα.
Οι ένοπλες ομάδες στην Ελλάδα πέρασαν από φάσεις και αντιφάσεις, των οποίων τα διακυβεύματα έχουν αναδυθεί με παρόμοιο τρόπο και αλλού: Ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την επανάσταση; Πάνω σε ποιον να οικοδομήσουμε; Πώς να οργανωθούμε; Μαζικός προσανατολισμός ή ένοπλη πρωτοπορία; Απομονωμένοι και αποτελεσματικοί πυρήνες ανταρτών, ή πυρήνες αγκυρωμένοι μέσα στην αριστερά και την κοινωνία; Το βιβλίο δίνει την ελληνική εκδοχή των ερωτημάτων και των πρακτικών αποτελεσμάτων τους σε όσους ψάχνουν δρόμους για τη ριζική αλλαγή των κυρίαρχων συνθηκών.
Η μεταφράστρια, ο εκδοτικός και οι εκδότες/τριες επενδύσαμε πολλή δουλειά στη γερμανόφωνη έκδοση, καθώς βρίσκουμε σημαντικό να παρουσιάσουμε την ιστορία της 17Ν με αυθεντικό λόγο. Μοιραζόμαστε τον σεβασμό των Ελλήνων/ίδων αναρχικών και κομμουνιστών για τον ένοπλο αντάρτη, ο οποίος -και ο μόνος- ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.
Εμείς δεν βλέπουμε την απόφασή του αυτή ως προσωπική πράξη ηρωισμού, αλλά ως ατομική συνέπεια συλλογικών πολιτικών αποφάσεων και έκφραση πραγματικής πίστης. Αυτό είναι για εμάς το ιδιαίτερο σε αυτό το βιβλίο. Ελπίζουμε να αποτέλεσε στην Ελλάδα ένα εμπόδιο απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό και στο ίδιο αποσκοπούμε με αυτή τη μετάφραση.
Φαίνεται ότι εγκάρδια επιθυμία του συγγραφέα, όπως και δική μας είναι να καταστεί η επαναστατική ιστορία διαθέσιμη στην επίκαιρη συζήτηση. (Από τη γερμανική έκδοση baoe books)Ελέανορ Μαρξ, Κόρη του Καρλ

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας παρουσιάζει, με θαυμασμό και τρυφερότητα, τη διαδρομή ζωής της Ελέανορ Μαρξ. Μέσα από τις σελίδες του αναδύεται η διανοούμενη Ελέανορ, η μαχήτρια για τη χειραφέτηση της γυναίκας, η ακούραστη αγωνίστρια για την υπόθεση του κόσμου της εργασίας στην Αγγλία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Η Ελέανορ, με μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ευφυΐα, πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια ανάμεσα σε σημαντικά και ξεχωριστά πρόσωπα, έλαβε μια μόρφωση πολύ ανώτερη από τη συνηθισμένη για την εποχή της. Έζησε ανάμεσα σε συνεχή ταξίδια για τη διάδοση του σοσιαλισμού και σε έρωτες που αμφισβητούσαν τις συμβάσεις της βικτωριανής Αγγλίας. Αυτήν την Ελέανορ Μαρξ, με τον σεβασμό και τη στοργή της απέναντι στην πανίσχυρη μορφή του πατέρα και με μια ζωή γεμάτη συναισθήματα και αγώνα, μια ζωή που την σημάδεψε μια τραγωδία, θέλησε να διασώσει σε αυτή τη μυθιστορηματική και πλήρη βιογραφία η Maria Jose Silveira.

Συγγραφέας: Maria José Silveira
Μετάφραση: Δημήτρης Κουφοντίνας
Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος '18
Αριθμός σελίδων: 168


Όταν Κάψανε την Τροία μου
ISBN 978-618-5333-01-0
ΕΠιστεύω πως τώρα πια, 15 χρόνια μετά, και ύστερα από όλους αυτούς που μίλησαν, με ή χωρίς αυτά τα παρατσούκλια για μένα –και τους ευχαριστώ– ήρθε η ώρα να μιλήσω, να γράψω και εγώ κάποια πράγματα για όλα όσα συνέβησαν τότε. Να παραθέσω τα γεγονότα όπως έγιναν τότε, και όχι όπως τα παρουσίασε ο παραμορφωτικός φακός των ΜΜΕ – ή μάλλον όπως τα αντέστρεψε. Για εκείνο το καλοκαίρι που αποτέλεσε τομή –όπως και να το δει ο καθένας– για την ιστορία αυτής της χώρας, ανατρέποντας ισορροπίες και δημιουργώντας νέα δεδο-μένα και που μαζί του άλλαζε κι εμένα για πάντα. Ένα καλοκαίρι που καθόρισε πολλά από αυτά που θα ακολουθούσαν, για πολλούς. Ένα καλοκαίρι που σημάδεψε, όχι μόνο τους συγκεκριμένους ανθρώπους που άγγιξε άμεσα, αλλά κι ολόκληρη την κοινωνία, γιατί τότε δέχτηκε κι ανέχτηκε πολλά. Γιατί τότε αμβλύνθηκαν –κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά– αντιστάσεις, και γι' αυτό εκείνο το καλοκαίρι μας κυνηγάει ακόμα.

Συγγραφέας: Έκτορας Κουφοντίνας
Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβρης '17
Χρονολογία Κυκλοφορίας: Γενάρης '18
Αριθμός Σελίδων: 132
Πρόλογος: Veronika Engler
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ISBN 139789609410854
Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Πρωτομαγιάς στο Μπουένος Άιρες, ο διοικητής της αστυνομίας έστειλε στον υπουργό του μια αναφορά, ζητώντας νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την καταστολή του αναρχισμού, του σοσιαλισμού και των άλλων θεωριών. Τώρα η εκτελεστική εξουσία παρουσιάζει στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο κατά της «νοσογόνας» μετανάστευσης, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αποβίβαση ηλιθίων, τρελών, επιληπτικών, φυματικών, πολύγαμων, ιερόδουλων και αναρχικών, είτε είναι μετανάστες είτε απλοί περαστικοί. Το επείγον είναι να απαλλαγούν από τους αναρχικούς. Ευτυχώς, ο Ανατό
λ Φρανς είχε έρθει στην Αργεντινή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, γιατί δεν θα τον είχαν αφήσει να κατεβεί από το πλοίο. (Ραφαέλ Μπαρέτ, από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)  ​

Αριθμός σελίδων: 152
Πρόλογος: Κώστας Φλώρος
Μετάφραση - Επιμέλεια/ σχολιασμός: Δημήτρης Κουφοντίνας
«13 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»
ISBN 9789609410724

Είναι η ίδια αριστερά που κατάφερε «επι
τέλους» σήμερα να συμφιλιώσει τους μνημονιακούς με τους αντιμνημονιακούς, που έφτασε να υπογράψει όσα δυσκολεύονταν να υπογράψουν ακόμα και οι αυθεντικοί εκπρόσωποι του αστισμού, που κατάντησε να συμφιλιώνεται με τον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό, να παραχωρεί όσα της ζητούν, να δίνει τα πάντα, εθνικό χώρο και κυριαρχία, υπογράφοντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτής της «συμφιλιωτικής» αριστεράς - αυτό το τελευταίο είχε κάθε «δικαίωμα» να το κάνει, δεν είχε κανένα δικαίωμα όμως να παραδώσει δεμένο χειροπόδαρα, άνευ όρων, σε εγχώριους και ξένους ισχυρούς τη χώρα και τον λαό της.


Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2016
Διαστάσεις: 21 x 14

Πρόλογος: Σταματώπουλος Γιώργος